پروانه ساختمان


صدور پروانه ساختمانی

پروانه یا جواز ساختمان سند رسمی صادره از شهرداری می باشد که به سازنده اجازه خواهد داد پروژه ساخت و ساز و یا بازسازی(اضافه کردن بنا یا تغییرات عمده در ساختار ساختمان) ملکی را طبق چهارچوب مشخص شروع کرده و به پایان برساند. انجام هرگونه عملیات ساخت و ساز بدون صدور پروانه ساختمان غیرقانونی بوده و توسط مراجع نظارت بر ساختمان متوقف خواهد شد. رعایت قوانین مربوطه برای اطمینان از ایمنی صاحبان فعلی یا بعدی ساختمان و یا در رابطه با بهره‌مندی از تسهیلات بانکی، بیمه شدن ساختمان و اشخاص درگیر با کار ساختمانی، جلوگیری از بروز حوادث و استفاده از تجارب فنی و مهندسی در ساخت بنا لحاظ‌ شده است.
 

شرایط و مراحل دریافت جواز ساخت

 

انواع پروانه ساختمان

تنوع در پروانه ساختمانی شامل موارد زیر است:
  • جواز ساخت اراضی بایر یا باغات
  • تخریب و نوسازی
  • تعویض مهندس
  • اضافه اشکوب
  • تغییر نقشه
  • توسعه بنا
  • تغییرات و تبدیل
 پروانه ساختمان از هر نوعی که باشد عموما اطلاعاتی از بنا و سازه‌ آن در اختیار مالک قرار می‌دهد:
  • مساحت زیربنا
  • تعداد طبقات
  • نوع اسکلت ساختمان
  • مشخصات متقاضی صدور پروانه
  • شماره پلاک ثبتی ملک
  • نام مهندس یا مهندسین ناظر
  • تاریخ صدور پروانه
  • کروکی زمین
  • مهلت شروع عملیات و اعتبار پروانه که در صورت نیاز قابلیت تمدید را داراست.
  • اخذ سند مالکیت برای هر واحد مسکونی، با ارائه پایان کار توسط ناظر و صدور پایان کار توسط مرجع صدور پروانه ساختمان مرتبط است.


صدور پروانه ساخت، تسهیل و تسریع می‌شود
به گفته وزیر راه و شهرسازی، رئیس جمهور به وزیر کشور دستور داد تا شهرداری‌ها صدور پروانه ساخت را تسهیل و تسریع کنند.

مراحل صدور جواز ساخت

  1. تشکیل پرونده
  2. دستور صدور بازدید
  3.  نتیجه گیری از گزارش کارشناس فنی ملک
  4. دستور نقشه
  5. طراحی نقشه
  6. پرداخت عوارض شهرداری
  7. تهیه مدارک پیش‌نویس
  8. چاپ پروانه

 نکته مهم اینکه جواز ساختمان پروانه ساختمان تا ۲ سال از تاریخ صدور آن اعتبار خواهد داشت که در صورت نیاز تمدید میگردد.

طبق ابلاغ اصلاحیه صورتجلسه مصوبات هیات ۵ نفره استان تهران به شهرداران مناطق ۲۲گانه صدور پروانه ساخت سی روز پس از ارسال کلیه نقشه ها به سازمان نظام مهندسی عملیاتی خواهد شد.


صدور پیش پروانه یا دستور موقت برای طرح‌های ساختمانی ممنوع است!

هیچ شهرداری منطقه‌ای نمی‌تواند پیش پروانه صادر کند، چراکه صدور پیش پروانه در سال‌های اخیر پیش از طی مراحل قانونی از سوی شهرداری تهران، موجب شده تا پایتخت، امروز با حجم انبوهی از گودهای پر خطر و در معرض خطر روبه‌رو باشد.

آنطور که کارشناسان می‌گویند هم اکنون حدود ۱۵۰ گود پرخطر در تهران وجود دارد که مالک بدون طی فرآیندهای قانونی و کارشناسی، تنها با پرداخت هزینه‌ای که برای شهرداری درآمدزاست، دستور موقت گرفته و کار گودبرداری را آغاز کرده است، اما با وجود گذشت زمانی طولانی، هنوز هم طرح در مرحله گودبرداری قرار دارد و کاری جلو نرفته است!

ماده ۵۵ بند ۱۴، قانون شهرداری‌ها می‌گوید که اگر بنا یا سازه‌ای، ایمنی شهر را به خطر بیندازد، شهرداری رأساً می‌تواند وارد شده و گود را ایمن‌سازی کرده و سپس هزینه را از مالک دریافت کند، اما این اتفاق تاکنون نیفتاده است.

شهرداری برای اینکه بتواند سریعتر به جذب سرمایه رسیده و از این ناحیه کسب درآمد کند، بدون طی فرآیند قانونی صدور پروانه، اقدام به ارائه پیش پروانه یا دستور موقت می‌کرد که با پیگیری‌های شورا، هم‌اکنون صدور پیش پروانه یا دستور موقت ممنوع شده و شهرداران مناطق حق صدور هیچ پیش پروانه‌ای ندارند و این کار تخلف محسوب می‌شود.


چه مدت زمان بعد از صدور پروانه ساختمانی باید عملیات ساخت و ساز آغاز شود؟

به گفته معاونت خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران بلافاصله پس از صدور پروانه شهرسازی، الزامی است شروع عملیات ساختمانی منوط به ثبت توأمان کارتابلی برگه‌های مهندسی اعم از استعلام برگ های خدمات آزمایشگاهی ژئوتکنیک و جوش و بتن، استعلام برگ های طراحان شامل هر چهار گرایش معماری، سازه و تاسیسات برق و مکانیک؛ تائید بازبینی کامل نقشه های مورد نظر، همینطور ثبت برگ مهندسان اجرای دارای صلاحیت، با مسئولیت متمرکز از سوی سازمان ، اتفاق بیفتند و سپس عملیات ساختمانی قابلیت شروع را می یابد.



کنترل نقشه های ساختمان قبل از شروع عملیات ساخت

اگر در وصول نقشه ها به سازمان نظام مهندسی تأخیر ایجاد نشود؛ مطمئناً سازمان با رکوردهای اخیری که در دقت و سرعت توأمان در رسیدگی فنی و بازبینی در کنترل نقشه ها داشته است، قبل از صدور پروانه شهرسازی، کنترل نقشه ها بخصوص در پرونده های بزرگ مقیاس به سرانجام خواهند رسید.

تذکر: شروع به کار هیچ عملیات ساختمانی تا قبل از تایید و امضای نقشه ها با مسئولیت مهندسان طراح و بطور مکمل در مورد گروه پرونده های هدف کنترل رندوم قبل از بازبینی و تائید سازمان؛ صادر نخواهند شد.

شایان ذکر است که اخیرا حجم و بازه کنترل بر نقشه ها به شدت افزایش یافته و آمار گروههای هدف ساختمانی در صدور شناسنامه فنی گسترش خواهد یافت.


نحوه نظارت و کنترل نقشه در مساحتهای بالای ۲۰۰۰ مترمربع 

از آنجایی که سازمان نظام ‌مهندسی ساختمان استان تهران وظیفه ارزیابی نقشه‌هایی با مساحت بیش از ۲۰۰۰ مترمربع را به عهده دارد و این نوع نقشه ها از نظر تعداد ۱۰% و از لحاظ مساحت ۳۵% از کل پرونده‌ها را شامل میگردد، لذا طبق تفاهم نامه سه ‌طرفه بین سازمان نظام‌ مهندسی استان تهران، شهرداری تهران و شورای اسلامی شهر تهران در تاریخ ۹۹/۰۵/۱۵ مقرر شد تمامی طرح‌ها و نقشه‌ها در اختیار سازمان قرار گیرد.

با انجام فرایند اداری و فراهم شدن زیرساخت‌های فنی لازم، بارگذاری تمامی نقشه‌ها از تاریخ ۹۹/۰۹/۰۱ در سامانه خدمات مهندسی امکان‌پذیر شد که باعث تسهیل ارائه خدمات، کاهش مراجعات به دفاتر خدمات الکترونیک و همچنین، ارزیابی‌های جامع و دقیق‌تر توسط سازمان می‌باشد.

البته اجرای این طرح، نه‌تنها تناقضی با صدور فیش طراحی ندارد بلکه مکمل یکدیگر نیز هستند. چراکه طراح بر اساس برآورد اولیه به تکمیل جداول سطوح و زیربنای پروژه اقدام می‌نماید که در اکثر موارد، نقشه مورد تأیید شهرداری با اطلاعات اولیه طراح، متفاوت است و لازم است همراه با اطلاعات ملک، دستور نقشه و بارگذاری نقشه فاز یک مصوب شهرداری،اطلاعات توسط طراح بارگذاری و بر حسب آن ظرفیت مصرفی طراح و فیش طراحی کنترل و در صورت نیاز اصلاح شود.

 


تعرفه خدمات مهندسی ناظران
درصد افزایش تعرفه خدمات مهندسی برای گروههای الف و ب
برای گروه ج ۲۰ درصد و برای گروه د ۱۵ درصد
اجباری شدن مجری ذی‌صلاح در تمام استان برای تمامی پروژه ها
چهار ناظره شدن تمام ساختمان‌ها و تمامی متراژها (تا قبل از این برای ساختمانهای بالای ۱۵۰۰ متر این مورد اجباری بود).
سال ۹۸ ، پروژه‌های ساختمانی حدود ۱۲ میلیون مترمربع که ۵۰ درصد آن زیر ۱۵۰۰ مترمربع ، یعنی حدود ۶ میلیون مترمربع، تک ناظره بوده است).
 مصوبه موضوع گاز دو پوندی و ملاک تعیین تعرفه آن در استان تهران بعنوان مطالبه بیش از ده‌ساله مهندسان مکانیک.

علاوه بر افزایش تعرفه خدمات مهندسی ، قانون ۴ ناظره شدن تمامی پروژه های ساختمانی و الزام سازنده ذیصلاح در کل استان تهران تثبیت گردیده است.


نحوه پرداخت حق الزحمه ناظران ساختمان

بین حساب شهروندی در سامانه “تهران من” شهرداری و حساب واسط سامانه سازمان نظام مهندسی، ارتباط همزمان برقرار شده و از این پس با این اعلام، حق الزحمه ناظران از فیشهای عوارض شهرداری حذف و طبق تعرفه جاری مصوب مراجع ذیصلاح، مستقیماً توسط سازمان و بصورت الکترونیکی صادر و اعلام می گردد.

با این تفاهمنامه نقش اعمال قانونی و حاکمیت رسمی سازمان در تمهیدات لازم قبل از صدور مجوز عملیات ساختمانی تضمین گردیده است. البته هدف نهایی این بوده است که سازمان اداری شهرداری، پای خویش را از جای پای سازمان نظام مهندسی بردارد و این جای پا را به صاحب اصلی قانونی خود که همان نظام مهندسی است، بسپارد.


افزایش تراکم در ساخت و ساز شهری

تغییرات در افزایش تراکم، طبقه، میزان سطح اشغال زیرزمین ها در دستور نقشه های بعد از تاریخ ۱/۵/۱۳۹۸
برای کلیه درخواستهای صدور پروانه که از تاریخ ۱/۵/۱۳۹۸ و بعد از آن در سازمان شهرسازی ثبت می گردند. مفاد بندهای ۵-۲ و ۷-۲ و۵-۸ و ۶-۳ و ۱۱-۴ و ۳۶-۱۶ ضوابط و مقررات طرح تفصیلی جدید شهر تهران ملاک محاسبه افزایش تراکم، طبقه، میزان سطح اشغال زیرزمین ها و …. خواهد بود. 

در خصوص بند ۱۱-۴ برای قطعات با وسعت ۳ برابر حداقل اندازه قطعه، یک طبقه تشویقی با تراکم متناظر در نظر گرفته شود و جمله زیر در دستور نقشه املاک های واقع در پهنه M چاپ خواهد شد ” متقاضی محترم چنانچه درخواست شما احداث بنا به صورت تماما مسکونی می باشد سطح اشغال حداکثر ۵۰% و طبقه تشویقی نیز صرفا جهت قطعات با وسعت ۵ برابر حداقل مساحت قطعه متناسب با زیربنای ملک لحاظ میشود.”

معافیت مددجویان از پرداخت هزینه‌ صدور پروانه ساختمانی
معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد گفت: با اعلام وزارت کشور، مددجویان کمیته امداد و سازمان بهزیستی از پرداخت هزینه‌های صدور پروانه ساختمانی و عوارض شهرداری و دهیاری معاف شدند. این قانون از سوی استانداری‌ها به شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و دیگر دستگاه‌های اجرایی در استان‌های مختلف ابلاغ شده و اجرایی شده است.این معافیت‌ها همچنین هزینه‌های انشعاب آب، فاضلاب، برق و گاز برای واحدهای مسکونی اختصاص یافته به آنان برای یک نوبت را شامل می‌شود.

بررسی اسناد مالکیت ملک

سازمان ثبت از طریق این لینک امکان بررسی اصالت اسناد مالکیت را برای همگان فراهم کرد
http://estate.ssaa.ir
اطلاعاتی که بصورت رایگان از این طریق می‌توانید راجع به اسناد مالکیت ارائه شده به شما، کسب کنید عبارت است از:
مساحت ملک
نوع ملک (خانه یا مغازه یا…)
وضعیت خاص (طلق بودن یا نبودن)
نوع کاربری ملک
بازداشت دارد یا ندارد
رهن دارد یا ندارد
نام مالک
نام خانوادگی مالک
شناسه/شماره‌ملی‌ مالک
شماره چاپی سند

قیمت آپارتمان

قوانین مربوط به تامین پارکینگ

طبق ابلاغیه طرح تفضیلی جدید ابلاغی به دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری برای تامین پارکینگ ۳ عدد ماشین، عرض مفید ۷ متر را از طراح می خواهند و چنانچه هر کدام از طرفین پارکینگ رو به دیوار باشد، به ازای هر دیوار ۲۵ سانت باید به ۷ متر اضافه نمود.
لازم توضیح است که پیش از این،عرض مفید ۶/۵ متر را مورد قبول بوده است .

همچنین در مورد ۴ پارکینگ کنار هم نیز به عرض ۹ متر نیاز دارید.چنانچه هر کدام از طرفین پارکینگ رو به دیوار باشد، به ازای هر دیوار ۲۵ سانت باید به ۹ متر اضافه نمود. در این خصوص نیز پیش از این، ۸/۵ متر مورد قبول بوده است.